Cheeky Quotes

Thursday, July 21, 2011

Rainbow cake

Gambar pinjam from Aurinhnye Blog

Pergh, dah dua minggu Auntie OBSESSED dgn Rainbow cake. Semua kawan Auntie punye pasal lerr. Gi post website Martha Stewart dalam group. Adoii, bila tengok tu, terkenang-kenang selalu. Tapi ada jalan ceritanye, tuan Direktor, tentang macam mana kita semua geng Auntie-auntie gila sangat dengan cake rainbow, tapi tu later-later laa yea kite cerita, kang Auntie cerita sini, ramai pulak nak Unfriend Auntie kat Facebook nuun. Tapi mana ada jual kek Rainbow nie kat kedai? Ade? Auntie tak pernah nampak pun, dah berapa kali Auntie round Empire tu, tak habis-habis nampak Macarons aje. Auntie ada nampak dlm blog orang jual, tapi malas le, nak usaha sebab bukan ade birthday sesiapa pun terdekat nie, lagipun Auntie rasa Auntie pun boleh buat sendiri dan lagi sedap, as my Mom said of other people's cooking "Hmm, boleh tahan . . ." Sbb cooking dia aje yang sedap, Auntie dah tua-tua nie pun jadi macam my Mom jugak, hahaha!

So berpandukan resepi dari buku turun temurun my Mom tu (Ala siapa2 duly sekolah zaman Auntie yang ambik SRT sure ada buku ni, buku budak-budak form 1), Auntie pakai resepi Paun Cake dan letak coloring. Kalu korang nak, boleh le pakai resepi Soured Cream Madeira Cake, atau Yogurt Sponge Cake, janji base cake colorless, so that boleh letak coloring later.


Mungkin yang leceh, sebab nak bakar kek tu tak boleh sekali gus. Kena buat 2 at a time, ikut laa besar mana oven tu . . . tapi sebab anak Auntie si Marisa dan Sophie request, nak jugak rainbow cake nie, maka, Auntie buat laa jugak, akhirnye, dan jugak sebab, Auntie sendiri pun nak bermain dengan Auntie punya baking tools. Yes . . . adults pun ada playtime tau . . . Senang aje nak buat cake nie sbb Si Sophie tu dia rajin bab2 tolong buat kek ni, dia aje laa yang memutar, etc, etc . . . Auntie cuma measure bahan2 je. Senang ada anak perempuan nie you alls . . .

Then perhaps masa nak icing tu, ada gak leceh laa, sebab kena stack sampai 6 layer. Leceh, tapi bukan tak boleh buat, kan?
Untuk icingnye Auntie pakai Buttercream cheese, adoi, sedapnye, Auntie boh Yoghurt sekt dalam the mix sebab suka ada masam-masam sikit.
So ini laa hasilnye, Auntie punye version of Rainbow cake. Tadaaa!!!



Untuk mengetahui cara-cara membuat Rainbow Cake sila klik sini.

2 comments:

Lady Windsor said...

bestnya kek ni Jade...yummeh!

Zasperella said...

Siapa Lady Windsor nie? Mcm kenal aje, hehe! Welcome. . . and kalau rajin nak try, show me the result ye.