Wednesday, August 3, 2011

Pudding Homemade Caramel Che Nas (No Egg)

Resepi ni credit to Che Nas, sesuai untuk mak2 yang macam malas nak buat dessert, tapi kena buat jugak sbb kesian kat anak2 dibulan puasa. Pudding ni saya buat sebab anak saya allergic telur. Sebenarnye favret saya custard caramel gula hangus yang ada telur tu laa, tapi nak buat macam mana, takkan laa mak sedap-sedap makan pudding, anak tengok aje kan . . .

Resepi Che Nas nie memang senang gila dan pantas, tapi the custard tu agak soft laa, mcm trifle pudding, so bila hidang tu, telah sedia dlm mangkuk yang dibakar, then instead of caramel tu boh dulu di bawah, resepi Che Nas nie, last sekali kita curah the caramel di atas, macam gambar di atas. Kalau suka manis rasa caramel tu, buat le caramel tu lebih sikit ye, tapi dalam custard tu kasi kurangkan laa gula pulak, biar tak begitu manis. Kalau nak rasa custard bawah tu macam toffee, pakai le gula perang untuk menghanguskan. Agak2 le, resepi nie flexible.

Bahan-bahan untuk custard:

300ml susu cair
3 tbspn tepung maizena (pakai tepung custard birds tu pun boleh, saya lagi suka taste Bird's tu)
1 tspn gula pasir, untuk karamel
60 gram gula pasir, untuk puding
1 tspn mentega
1 tspn vanilla

Bahan-bahan untuk caramel:

1. 3 sudu besar gula
2. 3 sudu besar air
3. secubit cream of tartar
4. Segelas air panas


Cara buat custard:
1. Goreng mentega dgn gula - api kecik sampa jadi caramel
2. Tambah 200ml susu dalamnya, adun sampai caramel larut
3. Dlm bekas lain, tepung maizena + 100 ml susu ditapis dan adun sampai larut
4. Tambah larutan No 3 ke dalam No 2
5. Bila dah start nak pekat add gula dan esen vanilla, adun sampai pekat
6. Tuang dlm mangkuk dan biar sampai sejuk

Cara buat caramel atas:

1. Masukan gula pasir 3 sudu besar, secubit cream of tartar dan 3 sdu besar air dlm periuk tebal
2. Pastikan sewaktu mengacau tidak menggunakan sudu stainless steel (hanya menggunakan senduk kayu)
3. bila gula mula hangus dan berbuih, kacau dan pastikan rata color hangus itu.
4. Masukan 1 cawan air panas, dan tutup api sambil mengacau, letak tepi, sampai ia agak suam.
5. Setelah itu curahkan pada adunan custard tadi, dan masukan dalam peti ais selama 5-6 jam. 

No comments: